Cirkulär ekonomi

Nya initiativ för bättre spårbarhet i elektronikbranschen

Idag finns ett stort intresse för att skapa slutna kretslopp för elektronik. Men för att detta verkligen ska hända krävs fler initiativ från elektroniksfärens olika branscher.

Ett exempel på ett sådant initiativ är KEEP – som leds av Chalmers Industriteknik och sker i samarbete mellan en rad aktörer inom produktion, återanvändning, slutanvändning och återvinning. KEEP är ett innovationsprojekt för att skapa ett ID-system som spårar elektroniska produkter, med målet att bidra till ett cirkulärt system där det går att följa produkters hela livsresa. Och det är användbart för både företag och konsumenter.

Resultatet av initiativet är en ID-märkning som man scannar med sin mobil för att bli länkad till en informationssida som visar allt från hur och när produkten tillverkats, samt arbetsvillkor för den som monterat produkten, till miljöpåverkan och specifika återvinningsinstruktioner. Det ger ett bra underlag för konsumenten att ta ställning till, något som annars är sällsynt för begagnade produkter.

Både företag och myndigheter satsar cirkulärt

Det finns många företag som satsar på att vara en del av utvecklingen. Ett av dem är högtalarföretaget Transparent Sound som har just transparens som affärsidé.

Bland annat kan man ta del av hela deras produktionsprocess – och konsumenter får ett års extra garanti om de scannar produktens QR-kod och tar del av informationen. Miljöansvar kan alltså bli ett säljincitament. Det är också ekonomiskt försvarbart eftersom produktspårning gör att man också kan kartlägga exempelvis användningsfrekvens, livslängd och reparationsmöjligheter. Det gör att man kan skapa bättre och mer hållbara produkter, som i sin tur gör företaget mer konkurrenskraftigt.

Utöver detta görs även insatser på EU-nivå, till exempel i form av Den europeiska gröna given (”The Green Deal”) som ingår som ett medel för att nå ett klimatneutralt Europa år 2050. Det är en klimatlag där det ingår att utveckla ett produktpass som visar produkters härkomst, uppbyggnad, reparabilitet och isärmonteringmöjligheter.

Spårbarhet – nästa steg inom återvinning

Självklart rör detta även återvinning. El-Kretsens VD Fredrik Benson menar att spårbarhet är nästa steg inom producentansvar. För med bättre spårbarhet, kan återvinningen utvecklas på smartare sätt.

Om man exempelvis vet hur en produkt tillverkats kan man rationalisera återvinningsprocessen. Dessutom skulle El-Kretsen kunna bli en ännu större del av återanvändningsbranschen. Bland annat genom att hitta reservdelar i det material vi samlar in och erbjuda dem till både konsumenter och producenter.

Här kan du läsa mer om KEEP och testa en demoversion av deras prototyp: