Forskning & Utveckling
Under 2024 kom FN:s fjärde Global E-waste Monitor ut. Det är en omfattande rapport som du kan läsa i sin helhet här nedan. Sammanfattningsvis kan vi berätta att den fokuserar på hur elavfall ökar i världen, och hur viktigt det är att vi hanterar elavfall i säkra processer. Vi konstaterar att det arbete El-Kretsen gör för att utveckla våra processer, och den information vi sprider såväl lokalt till dig och mig som konsument, som globalt i olika sammanhang behöver fortsätta utvecklas. I en tid då rapporter som denna visar på negativa trender ser vi det som extra viktigt att ta ledningen framåt och visa på alternativa, positiva vägar, framåt. Det är en utveckling som är positiv för både samhälle, miljö och ekonomin!

Rapporten visar att under 2022 så skapades 62 miljoner ton e-avfall globalt, en ökning med 82% sedan 2010. Prognoser visar att siffran kan nå 82 miljoner ton år 2030. Dokumenterad materialåtervinning uppgår till 22 procent. Om den siffran stämmer betyder det att resurser till ett värde av drygt 60 miljarder USD gick förlorade och, naturligtvis, att risken för miljöföroreningar ökade beroende på hur de övriga 78 procenten hanterats.
Trender och rekommendationer


E-avfall omfattar alla kasserade produkter med sladd eller batteri och utgör en betydande hälsorisk på grund av innehåll av giftiga ämnen som kvicksilver, vilket kan skada hjärnan och nervsystemet. Rapporten förutspår att andelen dokumenterad insamling och återvinning kan sjunka till 20 procent år 2030 om nuvarande trender fortsätter. Faktorer som bidrar till denna negativa utveckling inkluderar ökad konsumtion, begränsade reparationsmöjligheter, kortare produktlivscykler, ökad elektrifiering, designbrister och otillräcklig infrastruktur för e-avfallshantering.
Rapporten understryker att om länder lyckas höja insamlings- och återvinningsgraden för e-avfall till 60 procent år 2030, skulle fördelarna, inklusive minskade hälsorisker, överstiga kostnaderna med mer än 38 miljarder USD.
För att uppnå detta rekommenderas det att stärka lagstiftningen kring e-avfall, förbättra insamlingssystemen, investera i återvinningsteknik och öka medvetenheten om de miljö- och hälsorisker som är förknippade med felaktig hantering av e-avfall. Genom att vidta dessa åtgärder kan vi bättre hantera den snabbt växande mängden e-avfall och dess potentiella negativa effekter på både miljö och hälsa.