Aktiviteter
Att arbeta för att elektronik och batterier ska återvinnas när de blir avfall har alltid varit en del av El-Kretsens grunduppdrag. Mycket av arbetet med att sprida det budskapet vidare handlar om bra och effektiv kommunikation. Därför vill vi gärna föra fram verksamheter och organisationer som arbetar efter samma principer och är duktiga på att sprida ordet vidare – på olika sätt och i olika kanaler. Ett sådant exempel är Håll Sverige Rent: den ideella organisationen som grundades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack. Genom effektiva kampanjer och mer långtgående projekt uppmuntrar Håll Sverige Rent människor att minska nedskräpning för att främja en renare och mer hållbar miljö i Sverige.
av svenska folket tycker att skräpet behöver minska (Från Håll Sverige Rents Skräpbarometer))
6 av 10 svenskar uppger att de plockat skräp efter andra det senaste året (från Håll Sverige Rents Skräpbarometer)
Hur arbetar Håll Sverige Rent?
Håll Sverige Rent genomför undersökningar och mätningar med hjälp av olika forsknings- och företagssamarbeten, och samlar på så vis in den senaste kunskapen om nedskräpning. Med denna kunskap i ryggen kan de ta fram konkreta verktyg för kommuner, skolor, företag, politiker och andra samhällsaktörer för att de på ett mer effektivt sätt ska kunna bidra till att minska nedskräpningen.
Håll Sverige Rent kampanjar också på ett bredare plan mot allmänheten för att berätta om nedskräpningens konsekvenser. Det möjliggör för människor att engagera sig i ämnet och stärker känslan av att vi kan göra skillnad tillsammans.
Skola och förskola
Håll Sverige Rent har ett utbildningsprogram för pedagoger och beslutsfattare som heter Grön Flagg, där man erbjuder fortbildning inom hållbarhetsarbete. Det finns här ett stort fokus på elevinflytande. Grön Flagg har i sin tur instiftat Hållbarhetsdagen, som firas den 11 november varje år, där man utser ”Årets hållbara” för förskola, grundskola och gymnasium.
Även kampanjen Skräpplockardagarna är populärt. 2024 års upplaga av Skräpplockardagarna lockade 704 594 skräphjältar, varav 607 824 barn och unga och 96 770 pedagoger, fritids- och föreningsledare.
Från förskola till årskurs 6 kan man ge sig in i lektionsbanken Skräplabbet. Både barn och pedagoger/lärare kan arbeta konkret med olika typer av utbildningsmaterial som filmer, spel, ”Skräpipedia” och mycket mer.
Företag
Den nationella kampanjen Hela Sverige plockar skräp samlar allmänheten för att under en dag plocka skräp tillsammans. Här spelar företagens engagemang en viktig roll, eftersom de på ett enkelt och effektivt sätt kan bidra och får tillfälle att även sprida ordet om sitt övriga hållbarhetsarbete.
Håll Sverige Rent har också satt ihop utbildningspaket riktat till företag, där man ges tillgång till föreläsningar och praktiska arbetsdelar.
El-Kretsens engagemang
Årets julgåva 2024 från El-Kretsen på 50 000 kr gick till Håll Sverige Rent, för deras arbete med att stärka människors miljömedvetenhet, motverka nedskräpning och främja återvinning. Vi kommunicerade detta i våra olika sociala kanaler, men ville göra något mer. Därför har vi satt ihop denna informationsartikel om just Håll Sverige Rent.
Hoppas du känner dig inspirerad till att minska din egen nedskräpning!