
Tips för att din mobil ska må bra och hålla längre!
Mobiler kan hålla längre om vi hanterar dem på ett skonsamt sätt. Att använda elprodukter en längre tid istället för att köpa nytt är en besparing både på miljön och för vår ekonomi. Genom enkla medel kan du bidra till ökad hållbarhet!
Mobiltelefonen är säkerligen en av våra elprylar som vi använder mest, och den följer med oss i princip överallt. I Sverige säljs det cirka 3,5 miljoner nya mobiltelefoner varje år, det innebär i genomsnitt att vi byter ut vår mobil vartannat år och att 58 procent av dem fortfarande fungerar.
Att tillverka en ny mobiltelefon innebär att många olika material behöver tas fram, och det skapar mycket ”osynligt avfall”, hela 86 kilo per mobiltelefon enligt en studie*. Det kräver t ex att sällsynta metaller ska brytas från gruvor och det kräver mycket energi och skapar avfall.
Man kan förstå att mobilen slits en del, men med hyfsat enkla medel kan du ta hand om din mobil och få den att må bra, och då håller den längre!
Behöver du ändå byta ut den till slut, se då till att cirkulera den, alltså lämna in till återbruk eller återvinning, så kan den användas igen eller bli till nya resurser. Ett tips är att fabriksåterställa den, så är du säker på att allt innehåll är bortrensat. Lämna sedan in mobilen till närmsta återvinningscentral eller en återförsäljare.
På Cirkuleramera.nu kan du läsa mer om dina möjligheter att återbruka och återvinna.
5 tips för att din mobil ska hålla längre
- Ladda lagom
Mobiler innehåller litiumbatterier som är tillverkade för att kunna laddas ofta, men det tar skada av att laddas ur helt och sen laddas upp igen. Och att ha sladden i trots att det är fulladdat är inte heller bra för prestandan. Så se till att ladda lagom och dra ur sladden. - Dra ned, stäng av och rensa
Stäng av appar och funktioner som inte behöver användas hela tiden, t ex appar som använder platstjänster, Bluetooth och push-notiser. Att ha full styrka på ljusstyrkan drar också mycket batteri och är onödigt i dagsljus. Ta också bort appar som du inte längre använder, de tar onödig plats. - Undvik värme
Lägg inte mobilen i direkt solljus, värme är inte bra för den! - Skydda och reparera
Använd gärna ett skydd för skärmen och ett skal för baksidan och kanterna. Det finns många sorters skydd, t ex greppvänliga och stöttåliga som gör att mobilen inte glider lika lätt ur handen eller fickan. Skulle den ändå gå sönder så finns det många att vända sig till idag som kan byta skärm eller batteri. - Rengör
Damm har en förmåga att samlas i laddningsporten och uttag för sladdar, och många bakterier samlas på din mobil, så det är både hygieniskt och bra för prestandan att rengöra din mobil! Och om din mobil kommit i kontakt med något som kan orsaka fläckar eller skada, t ex smink, mat, tvättmedel, lotion eller annan smuts, är det viktigt att rengöra för att den inte ska ta skada. Sök efter just din mobils riktlinjer för rengöring då olika tillverkare och modeller har lite olika instruktioner. Det finns många olika rengöringskit, servetter och tillbehör att köpa idag eller tips på sådant du kan ha liggandes hemma, men se till att använda skonsamma saker. En mjuk luddfri trasa, t ex en glasögonduk tar effektivt bort fingeravtryck och en tops kan användas för att ta bort damm runt anslutningarna.
Källor och länkar:
*Studien: Stenmarck, Å. & Laurenti, R., 2015. Produkters totala avfall – en studie om avfallsfotavtryck och klimatkostnad
Vad händer med min gamla telefon?
Sopor.nu
Publicerad: 2023-05-09