Roslagstulls Återbruk – anläggningen för dig som förenar nytta med nöje!
Mitt inne i Vanadisberget, precis nedanför Johannes Skola, ligger Roslagstulls Återbruk: Återvinningscentralen med det lilla extra! Med neonskyltar, växtväggar och ett stort fokus på återbruk, har Roslagstulls Återbruk verkligen gjort det absolut mesta med att få ett bergrum att kännas som en trevlig och uppmuntrande plats för stockholmarna att återbruka och återvinna.
Roslagstulls arbetsledare Antonio Schmidt visade El-Kretsen runt i anläggningen för att uppleva vad som har kallats ”Sveriges häftigaste återvinningscentral”.

Vad tänker du på när du hör ordet ÅVC eller återvinningscentral? Förmodligen går tankarna till en plats lite utanför stadskärnan. Kanske en aktiv plats med mycket folk och rörelse? En plats dit man åker på helgerna för att lämna av allt från mormors gamla soffa, till målarburkarna som blev över från senaste renoveringen hemma? Ja, associationerna är många, men grundidén är detsamma: en plats där kommunen tar emot avfall som kan gå till återvinning.
Fungerande prylar kommer till användning
Men vad gör man om man har en fullt fungerande pryl som man helt enkelt tröttnat på? Och dessutom bor i stan och saknar bil? Och har en förkärlek för coola, originella platser? Roslagstulls Återbruk i Stockholm är en anläggning som fyller Instagrambehovet hos miljömedvetna stockholmare med återbrukslust. Stationen byggdes för ca 7 år sedan, och har för många lokalboende, såsom småbarnsfamiljer och pensionärer, blivit ett söndagsnöje att bege sig till för att lämna av prylar som man inte längre har användning för.

Det första man möts av när man kommer in i anläggningen är en vacker växtvägg och en stor neonskylt som säger Återbruk. Under skylten står en disk och bakom den ett antal burar. Det finns alltid personal på plats som hjälper avlämnare sålla mellan sådant som kan tas in för återbruk och sådant som måste lämnas vidare till återvinning. Textilier skickas vidare till Emmaus; hemelektronik (såsom dammsugare, husgeråd, leksaker, skidor och verktyg) skickas till Myrorna; och möbler går till Stadsmissionen. Det finns en tydlig riktlinje för produkter som skickas till återbruk: De ska vara fullt fungerande (dvs inga repor i glasen, söndriga dammsugarskal, eller glappande sladdar). Med andra ord: Inga re-purpose-eller lagningsmöjligheter än så länge. För dig som har mycket, eller tunga, prylar så finns möjlighet att låna en elcykel med flak.

Fokus på återbruk
Det finns en tydlig medvetenhet kring att anläggningen fokuserar på just återbruk. Antonio poängterar att de vill att folk ska tänka ”Nu åker jag till Roslagstull för jag vill skänka några grejer – inte slänga.” Bergrummet huserar en mindre mottagning för återvinning, men med måttgräns på 120cm. De har utrymmesmässigt ingen möjlighet att ta emot stora soffor, eller liknande. Då hänvisas avlämnaren i stället till närmaste ÅVC:er med större kapacitet: i Bromma, Östberga och Lidingö.
Just samarbetet, och sammanhållningen, mellan ÅVC:erna är tydlig. Det skickas vid behov personal mellan de olika anläggningarna, och många har blivit vänner privat. Antonio har även kusiner och till och med sin mamma som kollega. ”Det är en väldigt bra arbetsplats”, tycker han.
Nära dialog med avlämnare
Antonio poängterar att de försöker ha en nära dialog med avlämnare, så de inte lägger avfallet i fel kärl. Då och då besöks anläggningen till och med av en s.k. ”Mystery Shopper”, som bl. a. kontrollerar att personalen ger rätt instruktioner. Vid tillfällen när det är många besökare, kanske personalen inte hinner hjälpa avlämnaren, vilket betyder att de ibland får ta upp grejer och lägga dem på rätt plats. Exempelvis hjälmen Hövding hamnar ofta bland diverse elektronik, men då den är explosivt klassad ska den ligga bland farligt avfall.
Returfynd – gratis prylar!
Många besökare frågar om de får ta med sig saker hem, både från återbruk- och återvinningsdelen. Då detta inte är tillåtet, hänvisas man i stället till webbsidan Returfynd, där anläggningen skänker bort fungerande produkter (allt från blöjpaket till lampor). De har t o m en liten fotostudio i anläggningens källare där de fotar produkterna! På webbsidan väljer besökaren aktuell anläggning (Rinkeby, Roslagstull eller Skärholmen), går in och bokar sin produkt, och kan sen komma och hämta upp den. Antonio menar att detta inte bara hjälper människor som kanske har det svårt ekonomiskt, utan också ökar medvetenheten kring återbruk.

Roslagstulls Återbruk är nöjda med El-Kretsens nya, blå burar (för diverse elektronik) som Antonio beskriver som ”högre, tåligare och robustare”. De är också aktiva användare av El-Kretsens app ”Insamlare”.
Tack för bra samarbete säger vi på El-Kretsen!
Publicerat 2023-03-20