Magnetfiske – spännande aktivitet och en insats för miljön!

Magnetfiske är ett ord som dyker upp mer och mer, men vad är det? Vid magnetfiske handlar det inte om att få upp fisk, utan metallskrot! Man använder sig av en kraftfull magnet och ett långt rep för att leta efter gömda ”skatter” på botten i hav, sjöar och vattendrag. Det låter inte så svårt, men tänk på att det finns några saker du behöver ha koll på innan du påbörjar skattjakten.

Magnetfisket är en spännande aktivitet minst sagt, för du vet aldrig vad som kan fastna på kroken! Allt ifrån små metallföremål; mynt, fiskedrag, hörlurar, smycken och bestick, upp till elsparkcyklar, kundvagnar, mopeder, ja allt som är metalliskt! Du kan också hitta riktigt gamla saker som du kanske aldrig sett förut. Men det är dessutom en riktigt bra aktivitet för miljön, eftersom du hjälper till att rensa våra fina sjöar och vattendrag från skräp och annat som inte ska vara där. Metall kan du dessutom lämna in till återvinning, så den smälts ned och kan användas igen, hur bra som helst ju!

Tänk på följande innan du ger dig ut på magnetfiske

  1. Välj plats med omsorg
    Man får magnetfiska på platser så länge det inte är någons privata mark, eller att det är ett skyddat område på grund av natur-, kultur-, eller lokala föreskrifter. Till exempel ska du inte magnetfiska i närheten av en fornlämning. Det bästa är att kolla upp platserna med kommunen eller Länsstyrelsen först innan du ger dig ut.
  2. Ta hand om fynden
    Ta hand om skräpet eller fynden på ett korrekt sätt, lämna in till återvinning eller använd för eget bruk, lämna det inte i naturen! Se punkt 3 och 4 också när du hittar farliga eller gamla föremål.
  3. Om du hittar farliga föremål
    Skulle du få upp något slags farligt föremål som t ex en granat, kontakta då Polisen omedelbart, ta inte med dig föremålet! Låt föremålet sitta kvar på magneten och sänk ned det försiktigt i vattnet igen, och invänta hjälp. Magnetfiskare kan också få upp föremål som kan vara kopplade till brott, som pistoler, knivar, kassaskåp och dylikt. Ring då till polisen för att få hjälp att hantera situationen.
  4. Om du får upp riktigt gamla föremål
    Föremål som är från år 1850 och äldre och som saknar ägare definieras som fornfynd. Om du träffar på något som du tror kan räknas som fornfynd ska du anmäla det till Länsstyrelsen. Läs mer på Riksantikvarieämbetets hemsida.
  5. Starka magneter ska hanteras med försiktighet
    Allt som krävs för att börja magnetfiska är en stark magnet och ett rep. Men tänk på att en stark magnet kan innebär en klämrisk. Eftersom intresset ökat för aktiviteten finns nu flertalet grupper med entusiaster och sidor med information och tips på vart du kan köpa magneter eller färdiga kit för att ge dig ut på magnetfiske.
  6. Använd handskar och rengör fynden varsamt
    Använd gärna skyddshandskar när du hanterar fynden. Fynden kan vara vassa eller smutsiga. Rengör dina fynd med miljövänliga alternativ som; salt, citron, vinäger eller bakpulver som funkar bra mot rost och inte innehåller kemikalier.

Ska du prova fiskelyckan? Mejla gärna bilder på dina fynd till oss på info@el-kretsen.se!


Foto: Niklas Hegbo

Källor:
Magnetfiska.se
Guldström.se
Riksantikvarieämbetet
Facebookgrupp: Magnetfiske i Sverige

Publicerad: 2023-06-02