Hållbarhetsrapport 2010

I år firar vi mer än en miljon ton återvunnen elektronik. Det började 2001 med att näringslivet tog initiativet att samla in förbrukad elektronik för att organisera en effektiv återvinning. Det är vi som är det initiativet – El-Kretsen.

Under de tio år som gått har återvinningen mångdubblats och vi kan idag glädjas åt att en betydande del av de produkter som säljs på hyllorna har fått nytt liv genom El-Kretsens återvinningssystem. Det resultatet hade inte varit möjligt utan en välfungerande infrastruktur med engagerade deltagare hela vägen; från producenter, försäljare och brukare till återvinningscentraler och El-Kretsens återvinningssystem.

Vårt rikstäckande insamlingssystem har över 1 000 mottagningsplatser där privatpersoner och verksamheter kan lämna sina gamla el-produkter och batterier. Från mottagningsplatserna hämtas produkterna av El-Kretsens anlitade transportörer som transporterar dessa till anläggningar som är specialiserade på omhändertagande och återvinning av el-produkter eller batterier.

El-Kretsens återvinningssystem är idag ett system i yppersta världsklass och under 2010 samlades hela 150 400 ton el-avfall in och återvanns. Nyckeln till systemets framgång är en kunnig logistikorganisation och ett nära samarbete med både kommuner, transportföretag och återvinningsindustrier.

Publicerat 2021-02-10