Bli en medveten konsument: Ny EU-märkning

Att vara en smart och välinformerad konsument vad gäller produkters miljöpåverkan är inte alltid det lättaste. En mängd märkningar finns, och det kan vara knepigt att veta exakt vad de betyder och – framför allt – hur stor skillnad det gör för miljön att produkten har just den märkningen.

Europakommissionen införde nyligen en ny version av den välkända ”Energimärkningen”, för att hjälpa konsumenter att både minska sina kostnader och sitt koldioxidavtryck. Där har man uppdaterat den gamla A+-märkningen till den nya och (förhoppningsvis) enklare A-G-skalan. Då fler och fler produkter har fått höga betyg i den gamla skalan, så införs nu den nya striktare skalan där det är mycket svårare att få toppbetyget A. Detta ger också spelrum för att produkter utvecklas och blir alltmer miljövänliga över tid. Utöver detta kommer det finnas en QR-kod på märkningen vilket går till en databas med mer information om produkten. Dessutom ska själva designen på märkningen vara mer lättläsligt och modern. De produktgrupper som kommer att få den nya märkningen är kylskåp, frysar, diskmaskiner, tvättmaskiner, tv-apparater och lampor.

Från 2021 införs det också nya, europeiska ekodesignregler som ställer tuffare krav på reparabilitet och återvinningsbarhet, och att producenter ska tillhandahålla reservdelar under ett visst antal år till produkter som inte längre finns på marknaden – både till professionella reparatörer och amatörfixare.

Hur detta påverkar de alltmer kunniga, kräsna och miljömedvetna konsumenterna i Europa återstår att se, och i det långa loppet: hur det påverkar miljön.

Så här ser den nya märkningen ut.

Läs mer om den nya märkningen här:

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign_en 

Publicerat 2021-05-21