Nya initiativ för bättre spårbarhet i elektronikbranschen
Idag finns ett stort intresse för att skapa slutna kretslopp för elektronik. Men för att detta verkligen ska hända krävs fler initiativ från elektroniksfärens olika branscher.
Vad händer med min gamla telefon?
Mobiltelefonen är en av våra vanligaste elektronikprodukter – och bara i Sverige säljs ungefär 3,5 miljoner stycken varje år. Men vad är mobiltelefoner gjorda av – och var kommer materialet från? Och hur går återvinningen till, när vi pratat klart i dem?
Hur används sällsynta metaller i elprodukter?
Viktmässigt står vanliga metaller som järn och aluminium för merparten av innehållet i elektronikprodukter. Men många andra metaller förekommer också, eftersom de har unika egenskaper som gör produkterna lättare, smartare, snabbare eller billigare. Faktum är att åtminstone 69 grundämnen förekommer i elektronikprylar.
Samarbete för plaståtervinning
År 2018 slutade Kina importera osorterat plastavfall för återvinning. Det innebar svårigheter för hela återvinningsindustrin, men i Sverige uppstod också möjligheten att starta en ny verksamhet.
En elprodukts livscykel
Alla elektroniska prylar som vi omger oss med innehåller ofantligt många ämnen och material som förädlats till komponenter och slutligen satts samman till en produkt. Och här kan du följa elprodukternas livscykel – från idéstadie till återvinning och återanvändning.
Plaståtervinning – steg för steg
Plast är ett ämne som det ofta pratas mycket om när det gäller återvinning, vilket inte är så konstigt. Plast finns i en mängd olika former och varianter, den kan ofta vara svår att återvinna – och framförallt finns den nästan överallt. Och det gäller förstås även för elektronikprylar. Här får du veta mer om plastens resa från att den samlas in till att den återigen kan användas som råvara.